Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szaftos pletykák, szexuális szokások az ókortól a 20. századik. Szex, szerelem, csábítás a történelemben.

Pajzán Történelem

Pajzán Történelem

Egy szerelmes kalóznő bosszúhadjárata

2015. január 27. - bonalilla

 A kalózok történelmében sosem volt hiány a „szakma” női képviselőiből. Legtöbben beleszülettek, vagy beházasodtak a kalóztársadalomba, majd saját karrierbe kezdtek, Jeanne de Clisson azonban kivétel volt. Ő ugyanis nemesasszonyból vált könyörtelen harcossá, hogy megbosszulhassa szeretett férje halálát.

 Jeanne egy vagyonos nemes család lányaként látta meg a napvilágot 1300-ban, Bretagne-ban. Már 12 éves korában férjhez adták, de férje rövid házasság után elhunyt. Jeanne 1323-ban újraházasodott, hozzáment Oliver de Clissonhoz, akivel 20 éven át boldog házasságban éltek, és összesen öt gyermekük született. Az idill akkor ért véget, mikor 1343-ban VI. Fülöp francia király árulás vádjával kivégeztette Olivert. Jeanne ekkor bosszút esküdött a király, és az összes királypárti nemes ellen.

jeanne-de-clisson.jpg A nő eladta összes birtokát, és maga köré gyűjtött egy kisebb hadsereget. Először a szárazföldön próbált csapást mérni az ellenségre. Néhány sikeres támadás után azonban kezdett veszélyes lenni számára a helyzet. Ekkor Jeanne módosított a stratégián: vett három hadihajót, hogy a vízen küzdjön a franciák ellen. A hajókat feketére, a vitorlákat vörösre festette, hogy még félelmetesebb hatást keltsenek. Ennek sikerét jelzi a rájuk ragasztott név: a Fekete Flotta.

 A francia hajók elleni támadásaik mind gyorsak, kegyetlenek, és sikeresek voltak. Az elfogott franciák közül sokat Jeanne fejezett le saját kezűleg, majd a testeket a vízbe dobta. Minden alkalommal életben hagyott néhány túszt, akiket később elengedett, hogy azok elmondhassák a királynak az eseményeket. Ennek hatására a Fekete Flotta híre egyre jobban terjedt, a francia hajósok pedig rettegtek a kalóznőtől.

 VI. Fülöp király 1350-ben meghalt, de Jeanne haragja még ezután sem csökkent. Még évekig folytatta a kalózkodást, és csak 1356-ban vonult vissza. Ekkor hozzáment egy angol tiszthez, és Angliában telepedett le, ahol tárt karokkal fogadták, mivel kalóz pályafutásával az angolok kezére játszott. 1359-ben hunyt el.

 Jeanne élettörténetében sok a kérdőjel, nem tudni, mennyi a róla szóló legendák igazságtartalma. Az azonban biztos, hogy feladta kényelmes életét, hogy megbosszulhassa szeretett férje halálát.

 

Ha tetszett a cikk, likold a blog facebook oldalát is: https://www.facebook.com/pages/Pajz%C3%A1nT%C3%B6rt%C3%A9nelem/1522184618032953

Források:

http://h2g2.com/approved_entry/A14066408

http://www.factfiend.com/story-jeanne-de-clisson-badass-female-pirate/

http://www.jamesadamshistoricenterprises.com/treasuretrove/jeandeclisson.html

A bejegyzés trackback címe:

https://pajzantortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr607114747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kugi · http://kugi.blog.hu 2015.01.28. 12:30:12

Érdekes sztori, nem hallottam még róla.
Viszont a pajzánságnak nem sok nyomát találtam a leírtak között.
süti beállítások módosítása