Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szaftos pletykák, szexuális szokások az ókortól a 20. századik. Szex, szerelem, csábítás a történelemben.

Pajzán Történelem

Pajzán Történelem

A mocsika indiánok perverz alkotásainak titka

2015. január 02. - bonalilla


screen-shot-2013-12-30-at-22-07-49.pngA mocsikák Peru északnyugati részén éltek időszámításunk szerint 200 és 800 között, majd rejtélyes módon, nyomtalanul tűntek el. Írásos emlékeket ugyan nem hagytak maguk után, de mindennapjaikról sokat megtudhatunk, köszönhetően gyönyörűen megmunkált kerámiaedényeiknek. Az alkotások sokat mesélnek életükről, szokásaikról, és hitvilágukról, de ami igazán érdekes, a szexualitáshoz fűződő viszonyukról is. A mocsikák területéről ugyanis eddig valamivel több, mint 500 darab erotikus edény került elő, amiből arra lehet következtetni, hogy a szex központi szerepet játszott az életükben.

 A kutatók számára a legnagyobb fejtörést az okozza, hogy a jelenetek témája gyakran szodómia, anális szex, orális szex és homoszexualitás, miközben vaginális behatolást csak alig-alig ábrázoltak. Vajon mi lehetett az oka annak, hogy kerülték a reprodukcióval járó aktus megörökítését? A szakértők sokáig úgy gondolták, az edények talán azt hivatottak bemutatni, hogy miként kerülhető el a teherbeesés, de nem tűnt logikusnak, hogy több száz szobrocskát alkossanak kizárólag szexuális felvilágosítás céljából.

 Joan M. Gero 2004-ben kiadott cikkében azt állítja, az edények célja a hatalom és a felsőbbrendűség kifejezése. Gero úgy látta, a szobrocskákon az egyik felet mindig alárendelt, sokszor megalázó pozícióban ábrázolják, és az aktust láthatóan mindig csak az egyik résztvevő élvezi.screen-shot-2013-12-29-at-12-13-39.png

 Más teóriák szerint a kerámiákat valószínűleg csak a tehetősebb családok engedhették meg maguknak, akik így próbálták családjuk számára biztosítani a hatalmat, jólétet, és szaporodást. A teória támogatói szerint lehetséges, hogy a mocsikák nem is tudtak a vaginális közösülés és a reprodukció kapcsolatáról, ez a jelenség ugyanis más törzseknél is előfordult. De vajon lehetséges lenne-e, hogy egy ilyen szex központú nép nem látja a nyilvánvalót?

 Személy szerint én úgy gondolom, egyelőre egyik teória sem ad megnyugtató választ a kérdésre, és írásos emlékek híján talán soha nem is fogjuk megtudni az igazságot. De akinek bármi ötlete, felvetése lenne, az ne tartsa magában, várom a véleményeteket kommentben és a blog facebook oldalán: https://www.facebook.com/pages/Pajz%C3%A1n-T%C3%B6rt%C3%A9nelem/1522184618032953

Források:

Mary Weistmantel: Moche Sex Pots: Reproduction and Temporality

in Ancient South America

Joan M. Gero: Sex Pots of Ancient Peru: Post-Gender Reflections, 2004

http://unearthingarchaeoblog.wordpress.com/2014/01/02/moche-sex-pots-part-two/

A bejegyzés trackback címe:

https://pajzantortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr797033645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kugi · http://kugi.blog.hu 2015.01.03. 20:24:41

Ezek a mocskos fantáziájú mocsikák... :)

Lővenbrau 2015.01.03. 20:32:48

Tiszta sor, ezért haltak ki :-)

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2015.01.03. 22:43:18

A lényeg: a heteroszexuális aktus szokványos dolog, mindenki ismeri.
A rendkívülit, a szokatlant, a nem mindennapit akarták bemutatni, mert az szenzáció, arra van vevő.
Ma ugyanaz a helyzet, ebből élnek a bulvárlapok is, a szenzációból.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2015.01.04. 06:06:25

@Kara kán: ez csak ott sántít, hogy ha lépten-nyomon ezt ábrázolják, akkor a dolog pont olyan hétköznapi, mint a heteroszexuális aktus, tehát nincs benne semmi rendkívüli.

aranea 2015.01.04. 17:41:48

inkább azt gyanítom, hogy ez valami közismert mitológiai jelenet ábrázolása volt, mégpedig olyasmié, ami az edényekhez kapcsolható...
vagy esetleg ezek az edényeket használták speciálisan a szexhez kapcsolódóan (mittomén: masszázsolajat tartottak benne, vagy beöntést végeztek vele...)
süti beállítások módosítása