Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szaftos pletykák, szexuális szokások az ókortól a 20. századik. Szex, szerelem, csábítás a történelemben.

Pajzán Történelem

Pajzán Történelem

A trójai Paris feledésbe merült felesége

2015. január 12. - bonalilla

Szép Heléna és Paris szerelmének történetét már számtalanszor hallottuk: a daliás herceg elrabolja világszép szerelmét Spártából, kirobbantva ezzel a trójai háborút. Csakhogy van a sztoriban egy elfeledett szereplő, egy összetört szívű nő: Paris felesége, Oenone, akit a férfi gondolkodás nélkül elhagyott, hogy a világ legszebb nőjének karjaiba rohanhasson.

 22.jpgA mítosz szerint Paris, a trójai király gyermeke, szerencsétlen körülmények között jött a világra. Már születése előtt megjövendölték, hogy Trója vesztét fogja okozni, ezt pedig a király nem engedhette meg. Képtelen volt saját kezével véget vetni a gyermek életének, ezért megparancsolta egyik pásztorának, hogy ölje meg az újszülöttet. Azonban a pásztor sem volt képes hidegvérrel meggyilkolni a fiút, így végül úgy döntött, hogy hazaviszi, és felneveli őt.

 Paris hamarosan jóképű és éles eszű férfivé érett, aki pásztorként dolgozott az Ida hegyen. Itt találkozott Oenonéval, a hegy gyönyörű nimfájával, és azonnal beleszeretett. A pár összeházasodott, és boldogan éldegéltek közös fiukkal. Paris megesküdött Oenonénak, hogy örökké szeretni fogja, de a nő tudta, hogy ez nem lesz így. Oenone ugyanis a jövőbe látott, és elmondta Parisnak, hogy egy nap majd elhagyja őt egy másik nő miatt, és ezzel népére is halált hoz majd.

 Ez a nap hamarosan el is érkezett. Paris épp az Ida hegyen legeltette a nyáját, amikor megjelent neki a három istennő, Héra, Aphrodité, és Pallasz Athéné, azt követelve, hogy a férfi döntse el, melyikük a legszebb. Paris maximálisan kihasználta a helyzetet, meztelenre vetkőztette és hosszasan tanulmányozta az istennőket, majd kijelentette, hogy nem tud dönteni. Ekkor az istennők megvesztegették őt. Héra Európa és Ázsia feletti uralmat, Athéné bölcsességet és erőt, Aphrodité pedig a világ legszebb nőjének szerelmét ajánlotta neki. Paris Aphroditét választotta a legszebbnek, és cserébe megkapta Szép Heléna szívét.

 Felesége figyelmeztetése ellenére csapot-papot otthagyva elindult Spártába Helénáért, és elrabolta a nőt férjétől, kirobbantva ezzel a trójai háborút, amivel valóban népe vesztét okozta.oenone2.jpg

 Amikor Paris egy csata során halálos sebet kapott, újra eszébe jutott elhagyott asszonya. A nőnek ugyanis jövőbe látó adottsága mellett a gyógyítás képessége is megadatott. Paris tehát Oenonéhoz vitette magát, és megkérte a nőt, hogy gyógyítsa meg. Oenonénak azonban még mindig fájt, hogy a férfi elhagyta őt, ezért visszautasította a kérést.

 Egy másik verzió szerint maga Szép Heléna viszi szerelmét annak előző feleségéhez, és könyörög neki, hogy gyógyítsa meg. Oenone ebben a változatban sem tesz eleget a kérésnek, így hát a haldokló Parist visszaviszik Trójába.

 Ámde néhány nap gondolkodás után Oenone rájött, hogy még mindig szereti a férfit, és képes neki megbocsátani. Rohan Trójába, de elkésett: Paris meghalt. Az összetört szívű nő képtelen volt együtt élni a ténnyel, hogy nem mentette meg élete szerelmét, ezért Paris temetési máglyájára veti magát, és követi őt a halálba.  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pajzantortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr147066265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kugi · http://kugi.blog.hu 2015.01.13. 09:16:59

Istennőket meztelenre vetkőztetni és hosszasan tanulmányozni őket? Ehhez arc kell. :)

A történet vége viszont elég szívfacsaró...

zuiko 2015.01.13. 17:19:40

"...Paris egy csata során halálos sebet kapott..."
Konkrétan Philoktétész ölte meg egy mérgezett nyíllal, a trójai háború utolsó szakaszában.

hebab 2015.01.13. 18:40:14

@zuiko: miután Neoptolemosz visszahozta őt (és főleg az íját, Héraklész íját) a görögök közé.

egyébként én úgy emlékszem, Héra csak Ázsia feletti hatalmat adott volna Párisznak. de régen volt, és amúgy is rosszul hallottam őket, mert egy bokor mögött bújkáltam, kissé messzebb tőlük.
süti beállítások módosítása