Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szaftos pletykák, szexuális szokások az ókortól a 20. századik. Szex, szerelem, csábítás a történelemben.

Pajzán Történelem

Pajzán Történelem

Az elnök, aki a rabszolgájával hált

2015. február 08. - bonalilla

Thomas Jefferson, az Amerikai Egyesült Államok harmadik elnöke, és felesége, Martha Skelton 10 éven át boldog házasságban éltek, összesen hat gyermekük született. Amikor Martha súlyosan megbetegedett, férje megígérte neki, hogy az asszony halála esetén soha többé nem nősül meg. Martha nemsokára el is hunyt, Jefferson pedig betartotta ígéretét. Ez persze nem jelenti azt, hogy többé nem hódolt a női nemnek!

 sally2.jpgMartha halálakor Jefferson még nem volt elnök, 1784-ben nagykövetként utazott Párizsba. Ott rövid, de viharos viszonyt folytatott egy francia festőnővel. Amikor Jefferson egyik lánya is Párizsba utazott, elkísérte őt egyik rabszolgájuk, Sally Hemings, aki Jefferson apósának és egy rabszolganőnek viszonyából született, vagyis Martha féltestvére volt.

 A fiatal Sally szépsége lenyűgözte Jeffersont, így már szeretőkként tértek vissza az Egyesült Államokba. A lánynak lehetősége lett volna szabad emberként Párizsban maradni (ezt a francia törvény lehetővé tette), de ő mégis úgy döntött, hogy Jeffersonnal tart.

 Jefferson felszabadította Sally testvéreit a rabszolgaság alól, de a lánnyal nem tette meg ugyanezt. A férfi ugyanis már ekkor arra készült, hogy elnök legyen, és nem engedhette meg magának, hogy egy szabad, fekete nő legyen a szeretője. A rabszolganőkkel folytatott viszony viszont megszokott volt.

 1801-ben Jefferson lett az Egyesült Államok elnöke, viszonyának híre pedig kezdett terjedni. A botrány 1802-ben tört ki, amikor egy újságban megjelent az elnök ágyasáról szóló hír.

 Jefferson soha nem reagált a híresztelésekre, pedig a sajtóban sok igaztalan pletyka is megjelent a kapcsolatukról. A nép és a sajtó is gúnyolódott az elnökön, ennek ellenére másodszor is megválasztották.

 A második ciklus után, 1809-ben Jefferson visszavonult, és családja körében élte le hátralévő életét.  Ő 1826-ban, Sally 9 évvel később hunyt el.

 A párnak az évek során több gyermeke is született, de sajnos nem mind élte meg a felnőttkort. Az életben maradt gyermekek taníttatását Jefferson finanszírozta.Az elnök leszármazottjai sokáig tagadták, hogy a gyermekek apja Jefferson lenne (néhány történész is kételkedett benne), de egy 1998-as DNS teszt pontot tett az ügy végére. Bebizonyosodott, hogy az egyik gyermeknek, Estonnak biztosan az elnök az apja. A többi gyermeken nem végezték el a vizsgálatot, de a történészek többsége úgy véli, Sally összes gyermekének Jefferson az apja.

 

Ha tetszett a cikk, likold a blog facebook oldalát is: https://www.facebook.com/pages/Pajz%C3%A1nT%C3%B6rt%C3%A9nelem/1522184618032953

 

Források:

Látkép Extra 2013, tél

http://www.biography.com/people/sally-hemings-9542356#synopsis

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pajzantortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr877152595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kugi · http://kugi.blog.hu 2015.02.08. 18:08:12

Az egyébként népszerű politikusoknak a közvélemény általában elnézi a félrelépéseket, viszonyokat...

martineden 2015.02.09. 16:38:28

Azt nem tudom megerteni,hogy lehettek annyira aljasok ,hogy a sajat gyerekeiket hagytak rabszolgasagban.PL Jefferson aposa.

gizmo26666 2015.02.09. 17:35:19

Ha ilyen szép volt a nő mint a festményen, akkor most nagyon irígy vagyok

romesz 2015.02.09. 20:03:51

@martineden: Ez szerintem nem aljassag, hanem az akkori gondolkodasmodnak megfelelo erkolcs.
Abban az idoben az emberek nem torodtek annyit a gyerekeikkel mint ma, csak gondolj bele, hogy milyen sok zabigyerek volt akikrol hallottunk olvastunk es az apjuk nem ismerte el oket. Zabigyerek nem orokolte apja nevet sem vagyonat. Tarsadalmon kivul volt.

aki mást mond az hazudik (törölt) 2015.02.10. 00:37:05

@martineden: kepmutato, hipokrita, szemforgato hozzaallasod van
Elarulom, Sally jobban elt Jefferson mellett, mint egy atlag amerikai manapsag vagy akar akkoriban. Teljesen normalis dolog mas rasszokba tartozokkal viszonyt folytatni. Allatokkal (birka, kecske stb.) is lehet szexelni, ezt is elfogadom. Az kicsit meredek, hogy gyereket is csinalt neki, ez az en ertekrendembe nem fer bele, de szive joga, a sajat genallomanyat ugy szennyezi el mindenki, ahogy akarja.
Franciaorszagban szabad felverkent nem biztos, hogy sokaig elt volna, par evre ra jott a forradalom es neki valoszinuleg guillotine jutott volna. Gyanus kulfoldi.
Nem veletlenul maradt egyutt Jeffersonnal. Anyagilag es erzelmileg magasan ez volt a legjobb dontes.
Jefferson nem azert nem szabaditotta fel, mert egy "geci" volt, hanem mert igy maradhattak egyutt. Valoszinuleg azert kurogattak mindketten masokkal is, ezert is volt kerdeses Sally kolykeinek szarmazasa.
A kor erkolcsei szerint ez rendben volt, nincs jogunk itelkezni felettuk.
Az en szivemhez a regi romai csaladjog all kozel, pater familias, nem mindenki egyenjogu, azt ki kell erdemelni. A bigott kereszteny csaladmodell egy hanyatlo birodalom termeke volt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.02.10. 15:09:16

@aki mást mond az hazudik:

"Az kicsit meredek, hogy gyereket is csinalt neki, ez az en ertekrendembe nem fer bele"

Jogod van ehhez az értékrendhez, de kíváncsi vagyok, miért nem fér bele.

"a sajat genallomanyat ugy szennyezi el mindenki, ahogy akarja."

Miért is lenne a génállomány szennyezése gyereket csinálni egy félvér nővel? Szép és föltehetően művelt, nem buta nőről van szó, csak a bőre színe volt más. Mi ezzel a baj?

martineden 2015.02.11. 18:42:05

@aki mást mond az hazudik: Hat nem tudom mit hadovalsz ossze,nem mondtam h ennek a Sallynak rossz sora volt.Alltalanosagban beszeltem,hogy aljas ,tetu dolog ,ha egy ember a sajat gyereket hagyja rabszolganak.Ha szerinted nem az ,akkor eleg beteg ember lehetsz.Amugy ,ha igy gondolod ,add el a kolykeidet rabszolganak,hisz naluk semj biztos, hogy ki az apa.

martineden 2015.02.11. 18:45:40

@romesz: ,,csak gondolj bele, hogy milyen sok zabigyerek volt akikrol hallottunk olvastunk es az apjuk nem ismerte el oket."...es nem aljassag szerinted?Igen ,ilyen aljasok voltak akkor,nem?

romesz 2015.02.11. 20:31:10

@martineden: A mai erkolcsi felfogas szerint valoszinu igazad van. De a 18dik szazadban mas volt az elfogadott.
Azt se felejtsd el, hogy korabbi evszazadokban mindig a no volt a hibas azert ha nem fiu gyereket szult. De meg ma ia elofordul, hogy kettos itelet van az erkolcsrol.
Ha egy no terhes akkor minden rokon es ismeros megsimogatja a hasat es gratulal neki. De a ferfi hereit senki nem simogatja meg es dicseri, hogy milyen jo munkat vegzett. Haha :P

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.02.11. 20:34:51

@romesz:

Majd ha a férfi is képes lesz kihordani és megszülni a gyereket.

Amúgy meg le is vágnám annak a kezét - akár férfi, akár nő -, aki simogatni merészelné a férjem heréit. Arra ott vagyok én! :D

aki mást mond az hazudik (törölt) 2015.02.12. 06:15:11

@martineden: "aljas ,tetu dolog ,ha egy ember a sajat gyereket hagyja rabszolganak" - nem, nem az, te semmit nem tudsz a rabszolgasagrol, en picit utanaolvastam ennek a kerdesnek evekkel ezelott, a rabszolgak nem egyseges csoport volt regen, egyik tortenelmi korban sem
csak az amerikai rabszolgasagra kiterve: jelentos reszuk nem is fekete, hanem feher volt
es a feher (ir) rabszolgaknak sokkal rosszabb volt a soruk, mint a fekete, afrikaiaknak
koszonhetoen a briteknek

szoval Sally ezerszer jobban elt akkor, mint egy atlagember
rabszolga statuszban volt? igen
ez kb olyan jogi kis nuansz, mint ha ma valaki egyutt el egy novel, aki nem a hazastarsa
kb. senkit nem erdekel ma ez a hazas-elettars megkulonboztetes, csak az allamot bizonyos esetekben meg a bigott keresztenyeket
ugyanigy a gyerekek jogallasa... ha rabszolganak szulettek a korabeli jog szerint, de gazdagon elhettek Jefferson jovoltabol, akkor kit erdekel, hogy felszabaditotta-e oket

Jeffersont sem erdekelte, hogy a no szabad legyen, a no sem akart szabad lenni, mert akkor szet kellett volna valniuk

probalsz mai erkolcsi normak alapjan iteletet mondani. ami roppant alszent

a luxus korulmenyek kozott elo rabszolgaknal sok millio megalazobb es embertelenebb dolog van a vilagon

ma mar nemhogy a rabszolganak adas nem merulhet fel, de mar a gyereke elismerese sem a ferfi dolga, az anya nevezheti meg a nyugati jogrendszerekben az apat, akit a birosag be is jegyez
szoval ma meg mar atestunk a lo tuloldalara, hogy a ferfi, meg ha nem is biologiai apa, akkor is apanak nevezheto
es ez alol mar nincs kibuvo, nem lehet ellenbizonyitas
ez mennyivel jobb?

martineden 2015.02.12. 12:12:17

@aki mást mond az hazudik: Addig nincs baj ,amig az apa.ferj stb ,aki egyben rabszolgatulajdonos el,de ha meghal,vagy tonkre megy,borzaszto dolgok tortenhetnek a rabszolga feleseggel,gyerekkel.Ezt egy normalis embernek mindig szem elott kell tartania.Alap muveltseghez tartozik de ugy veszem eszre nem ismered,olvasd hat el,a temaba vag.Harriet Beecher Stowe TAMAS BATYA KUNYHOJA

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.02.12. 13:49:25

@martineden:

"A második ciklus után, 1809-ben Jefferson visszavonult, és családja körében élte le hátralévő életét. Ő 1826-ban, Sally 9 évvel később hunyt el."

Nem szól a fáma arról, hogy borzasztó dolgok történtek vele és a gyerekekkel Jefferson halála után. Abban persze igazad van, hogy a lehetőség fennállt.

Annyit azért fogadjunk el, hogy ha Jefferson felelősséggel tudta irányítani az USA-t, akkor talán a családjával szemben is képes volt erre, egyebek között megfelelő végrendelet útján is.

"Harriet Beecher Stowe TAMAS BATYA KUNYHOJA"

Nwm vagyok biztos abban, hogy egy a könnyzacskók megdolgozására kihegyezett irodalmi mű hiteles forrásnak tekinthető. Persze az is világos, hogy a benne foglaltak nem is légből kapottak.

martineden 2015.02.12. 16:21:10

Nem errol az egy norol irtam,hanem altalanossagban.A konyv szerzoje pedig abban a kornyezetben es korban elt,nyilvan jobb ralatasa volt az efele ugyekre.PERSZE EGY KONYV MINDIG KI VAN SZINEZVE,DE A TORTENET NEM LEGBOL KAPOTT.

aki mást mond az hazudik (törölt) 2015.02.13. 01:26:44

@martineden: azt latom, hogy a muveltsegemet probalod pocskondiazni, de veletlenul az Uncle Tom's cabin-t olvastam, kedves kis meghato abolicionista propaganda. A rabszolgasagrol azert ne egy propaganda konyv alapjan tajekozodjon mar egy igenyes ember. Legbolkapott mese.
Torteneszek mosolyognak rajta, de persze ettol meg latlelet egy korszakrol. Nem a tortenet, mert az szintisztan a fantazia termeke, sokkal inkabb az abolicionizmus tortenetehez tartozik a mu propaganda jellege miatt. Latlelet a kor propagandajarol.

Egy rabszolga agyas es gyerekeinek jovoje ezerfelekeppen biztosithato. Vegrendeletileg felszabadithato, rendelkezhetsz vagyon elkuloniteserol, akarmi jatszik.
Elarulom, ma a devizahitelek es jelzalog hitelek koraban ha egy csaladfo, kereso, eltarto meghal, akkor bizony a csaladja sokkal szarabb helyzetbe kerulhet, mint anno egy rabszolga, akit normalisan tartottak, csaladtagjent kezeltek. Egy angliai au-pair vagy egy ameriaki illegalis bevandorlo eletkorulmenyei es kilatasai se jobbak. Ami Sally-t illeti, szerintem jobban elt, utodai jobban eltek, mint a korszakban az emberek 99%-a. A statusa egy kerdes mai szemmel, akkori szemmel nem volt kerdes, hogy ez igy helyes. Mindent elarul, hogy nem akart Franciaorszagban szabadon elni, hanem Jeffersonnal maradt.
A rabszolgasagot hiaba probalod mai szemmel megitelni, elhomalyositanak az erzelmeid. Ne itelkezz regi korok emberei felett mai szemforgato, hipokrita, kepzelt erkolcsi magaslatrol.
Mellesleg a polgarhaborunak_NEM_a rabszolga kerdes volt az oka, de ez mar mas tema (adok, vamok, merkantilista politika, eszaki tokes ipar protekcionista vedelme...). Lincoln nem akarta felszabaditani a rabszolgakat, csak ugy alakult, mert az unio erdeke ezt kivanta, hogy tonkretegyek a konfoderacio gazdasagat.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.02.13. 03:34:21

@aki mást mond az hazudik:

Az északi államok Dél elleni háborújának kb. annyira volt oka/célja a rabszolgák felszabadítása, amennyira ma az USA az ukrajnai demokrácia védelmében akar fegyvereket szállítani oda. Vagyis semennyire. Csak az dől be az efféle lózungoknak, aki azt is elhiszi, hogy a gólya hozza a gyereket.

hoplita 2015.02.13. 10:03:30

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:
Ja, ahogy mondod.
Egy hét ajtócsapkodást megérne ma is.:))
süti beállítások módosítása