Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szaftos pletykák, szexuális szokások az ókortól a 20. századik. Szex, szerelem, csábítás a történelemben.

Pajzán Történelem

Pajzán Történelem

Egy ókori prostituált története

2015. február 05. - bonalilla

 Phryne, a görög prostituált neve ma már nem cseng túl ismerősen, pedig ő több volt egy egyszerű kurtizánnál. Ókori celeb, szex szimbólum, bőkezű adakozó, és mindenekfelett múzsa volt. Több olyan műalkotáshoz állt modellt, amelyeket még ma is megcsodálhatunk.

phryne.jpg Phryne Görögországban született, valamikor i.e. 360 körül. Élete korai szakaszáról nem sokat tudunk, de az biztos, hogy szépsége miatt már egészen fiatalon híres prostituálttá vált. Mivel Athén leghatalmasabb és leggazdagabb férfijai is mind őt akarták, a nő hamarosan nagy vagyonra tett szert. A szolgáltatásaiért általában igen magas összeget kért, de az végösszeg attól is függött, mennyire kedvelte az adott kuncsaftot. Állítólag amikor a lydiai király (akit Phryne zsarnoknak tartott) el kívánt tölteni vele egy éjszakát, a nő nevetségesen magas összeget kért tőle. A király azonban hajlandó volt fizetni, a kincstárból hiányzó összeget pedig egy új adó kivetésével pótolta.

 Így Phryne hamarosan elképesztően gazdaggá vált, és nem is fukarkodott a vagyonával. Egyszer még azt is felajánlotta, hogy finanszírozza a Nagy Sándor által lerombolt thébai fal újjáépítését, de a város vezetése nem fogadta el a felajánlást.

 Phryne kuncsaftjai között ott volt Praxitelész, a híres szobrász is, aki számos művét a prostituáltról formázta meg.  A szobroknak köszönhetően a nő szépségideállá vált, és ezután már csak elfátyolozva lépett utcára, hogy csakis azok láthassák a szépségét, akik fizetnek is érte.

 jean-leon_ger_me_phryne_revealed_before_the_areopagus_1861_-_01.jpgEnnek ellenére azonban egy ünnepségen teljesen meztelenre vetkőzve mártózott meg a tengerben, felajánlva ezzel szépségét Poszeidónnak. A tömeget lenyűgözte az eset, a művészeket pedig megihlette, de a politikusok már korántsem örültek ennyire az előadásnak. Irigykedtek a nő vagyonára és befolyására, ezért szentségtörés vádjával perbe fogták őt.

 Phryne szerencséjére azonban az egyik legjobb ügyvéd, Hiperidész is a kuncsaftjai közé tartozott. Sajnos a vád komoly volt, és úgy tűnt, hogy még Hiperidész sem képes kihúzni a nőt a bajból. Ám ekkor az ügyvéd tett egy utolsó, kétségbeesett próbálkozást. Lerántotta Phryne ruháját, és a nőre mutatva így szólt: „Mégis hogy lehetne megszentségteleníteni az istenek ünnepét olyan szépséggel, amit maguk az istenek adományoztak?”   

 Az ötlete bevált, a bírók is belátták, hogy Phryne teste hibátlan és tökéletes. Ilyen szintű szépséget pedig csak Aphroditétól kaphatott, akit nem akartak magukra haragítani azzal, hogy elítélik a nőt, ezért felmentetté őt a vádak alól.

 Úgy tűnik, Phryne legendás szépsége a mai napig nem hagyja nyugodni a művészeket. Arca és teste több száz festményhez és szoborhoz adott ihletet, élettörténetéből pedig regények, versek és még egy opera is született.

 

Ha tetszett a cikk, likold a blog facebook oldalát is: https://www.facebook.com/pages/Pajz%C3%A1nT%C3%B6rt%C3%A9nelem/1522184618032953

Források:

https://maggiemcneill.wordpress.com/2010/07/31/phryne/

http://criticallegalthinking.com/2012/01/23/a-play-on-justice-the-trial-of-phyrne-at-occupied-old-street-magistrates-court/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pajzantortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr717144077

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2015.02.05. 20:26:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vizilabda 2015.02.06. 07:53:35

Ez a nő egy rohadék volt.

aki mást mond az hazudik (törölt) 2015.02.06. 09:04:50

Ez a no is szepen demonstralja, azt, hogy a vilag regen is (ahogy ma is van) a pina korul forgott. Pinabol mindig jol meg lehetett elni, hatalomra lehetett szert tenni. Es azok a ferfiak, akik mentesulni tudtak a pina vonzasatol, valoban nagy dolgokra fordithattak az energiaikat. A pinabubusok meg csak sodrodtak az arral, hagytak, hogy az elet megtortenjen veluk.
A pina es az attol valo kreativ, alkotasba menekules hatarozza meg a tortenelem folyasat.
A pina a tiltott gyumolcs, ami lerontja az emberiseget.

kugi · http://kugi.blog.hu 2015.02.06. 09:13:15

"A király azonban hajlandó volt fizetni, a kincstárból hiányzó összeget pedig egy új adó kivetésével pótolta." És a nép boldogan adózott? Nem zavarta el a királyt a p*csába? :)

Aha, persze 2015.02.06. 09:26:49

@Kugi, most is tudjuk, hogy a vezetők és politikusok nagyon sokat lopnak és sikkasztanak, abból a pénzből, amit mi munkával keresünk, mégse zavarjuk el őket.

gombakomba 2015.02.06. 09:31:43

@aki mást mond az hazudik: O, kerlek, nem a pin@, hanem a SAJAT genek minel jobb atorokitese korul forog a vilag - amihez a leg-leg-leg partner a legjobb. Amikor kiemelkedoen szep nonek sikerul gyereket csinalni, aki raadasul egyeb tekintetben is rendkivul sikeres, akkor a SAJAT utodod erdeket szolgalod. Es tudatosan nyilvan nem mindenki ilyen cellal megy egy ilyen nohoz, de ez nem valtoztat azon, hogy csak nincs tudataban a genek altal belekodolt oszton eros kenyszerito erejevel.

Aha, persze 2015.02.06. 09:43:23

@aki mást mond az hazudik: A szexuális vágy genetikailag belénk van kódolva, a tökéletes utód létrehozása, a legmagasabb mozgató rugó, az életben maradási ösztön után. Ehhez a legtökéletesebb nő kell(ene), ezért mindig mindent megtettek a férfiak, nem azért mert egyszerűek lennénk, hanem mert ez van belénk kódolva. De, hogy ez lerontaná az emberiséget? Ha nem lenne meg ez a vágy, nem lenne emberiség sem, tehát hálásnak kellene lennünk, hogy van.

Mérnork 2015.02.06. 14:14:12

@aki mást mond az hazudik:
"azok a ferfiak, akik mentesulni tudtak a pina vonzasatol,"
Köhöm, vagyis a buzik?

Gyingizik 2015.02.06. 21:53:44

A ribac és az Ügyvéd Úr megdicsőül. Hurrá!

kugi · http://kugi.blog.hu 2015.02.08. 18:13:44

@Aha, persze: Na, igen... Pedig a demokratikus lehetőség megvolna rá! Az ókori Lydiában nem volt...

csillagkúll · www.:madeinfidesz.eu 2015.02.11. 14:34:09

ezeknek a görögöknek milyen egy szerencséjük volt minden megadatott nekik még kurtizánból is a legjava
süti beállítások módosítása