Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szaftos pletykák, szexuális szokások az ókortól a 20. századik. Szex, szerelem, csábítás a történelemben.

Pajzán Történelem

Pajzán Történelem

3 gyönyörű szerelmi történet

2015. február 13. - bonalilla

Itt a Valentin-nap, a szerelmesek ünnepe, úgyhogy tegyük félre kicsit a pajzánságot, és fókuszáljunk az érzelmekre!

 1. Márvány-szerelem

 pygmalion_and_galatea_ger_me_front_2.jpgGalatea és Pügmalion szerelmének története az egyik legszebb ókori görög történet, amely ihletet adott több tucat festményhez, szoborhoz, és színdarabhoz is. A szobrász Pügmalion hiába keresi a szerelmet, csupa csalódás éri. Úgy dönt, felhagy a hús-vér nőkkel, és inkább márványból faragja ki a tökéletes nőt. A szobor annyira jól sikerül, hogy Pügmalion beleszeret. Minden nap csinosítgatja, elnevezi Galateának. Aphrodité ünnepén a férfi bőséges áldozatot mutat be az istennőnek, és azért imádkozik, hogy találjon egy olyan nőt, aki Galateához fogható – csak épp élő. Mikor hazamegy, és szájon csókolja a szobrot, észreveszi, hogy a hideg márvány meleggé és puhává vált. A márványszobor lassan életre kel, Pügmalion legnagyobb örömére. Aphrodité ugyanis látta, mennyire odaadóan szereti a férfi a szobrot, ezért teljesítette a legnagyobb vágyát, és életre keltette azt. Galatea és Pügmalion hosszú és boldog életet éltek együtt, egy fiuk született.

 2. Az emlékmű

 tajmahal1.jpgA Taj Mahal India monumentális építménye, amely az évek során India, és az örök szerelem jelképévé is vált. Az épületet Shah Jahan építtette imádott felesége, Mumtaz Mahal emlékére. A fiatalok első látásra egymásba szerettek 1607-ben, de a házassággal az asztrológusok tanácsára még öt évet vártak, hogy a csillagok állása is segítse a frigy boldogságát. A módszer valószínűleg működött, mert a pár szerelemben és boldogságban élt. Bár Shah Jahannak már volt két felesége Mumtaz Mahal előtt, a házasságuk után a két nő felé többé nem mutatott érdeklődést, és minden figyelmét szerelmének szentelte. A párnak tizenhárom gyermeke született, mielőtt Mumtaz Mahal tizennegyedik gyermekük születése után, 1631-ben elhunyt. Halálos ágyán azt kérte férjétől, építse meg neki a világ legszebb emlékművét. A férfi teljesen összetört, állítólag a haja néhány nap alatt megőszült a szomorúságtól. A Taj Mahal építését 1632-ben kezdték meg, és 1648-ban fejezték be. A hófehér márványból készült épületen, több mint 20 ezer munkás dolgozott, és a legenda szerint az építkezés után minden munkás kezét amputálták, hogy többé ne alkothassanak a Taj Mahalhoz foghatót. Az épület monumentalitása még ma is az örök szerelmet hirdeti, Rabindranáth Tagore szavaival élve „egy könnycsepp az idő orcáján”.

3. Szerelemben, háborúban

 keith.jpgLinda és Keith Blalock néhány évvel az amerikai polgárháború előtt házasodtak össze. A házaspár konföderációs területen élt, de ők maguk az uniót támogatták a háború kitörésekor. Így aztán Keith azzal a szándékkal csatlakozott egy Virginiába tartó konföderációs haderőhöz, hogy aztán odaérve átállhasson az északiakhoz. Linda egy napot sem akart eltölteni szeretett férje nélkül, ezért levágta a haját, és magát férfinek álcázva ő is katonának állt. Bár az északiakhoz való csatlakozás meghiúsult, a pár boldog volt, hogy együtt lehet. Az örömnek akkor lett vége, mikor Linda egy csata során megsérült, és az orvosi ellátás közben kiderült valódi neme. Gyógyulása után el kellett hagynia a hadsereget, így most Keithen volt a sor, hogy áldozatot hozzon szerelmükért. Mérges szömörcébe hempergett, hogy az orvos –járványtól félve – őt is elküldje a seregből. Bejöttek a számításai, így a pár újra egymásra talált. Később csatlakoztak az északiakhoz, majd a háború után Texasban telepedtek le. Öt gyermekük született.

 

Ha tetszett a cikk, likold a blog facebook oldalát is: https://www.facebook.com/pages/Pajz%C3%A1nT%C3%B6rt%C3%A9nelem/1522184618032953

Források:

http://www.greekmyths-greekmythology.com/myth-of-pygmalion-and-galatea/

http://www.carolinajournal.com/opinions/display_story.html?id=8901

http://www.buzzfeed.com/civilwartrust/9-love-stories-from-the-civil-war-fln8#.yyoP96owgz

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pajzantortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr767173267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kugi · http://kugi.blog.hu 2015.02.14. 22:55:59

A 3. történetet még nem ismertem, nagyon szép, megható!

Nem kötözködni akarok, de az indiai nevek így leírva elég furcsák. "Magyarosan" nem Tadzs/Tádzs Mahalnak és Sah Dzsahánnak írjuk őket?

bonalilla · http://pajzantortenelem.blog.hu/ 2015.02.17. 20:45:19

@kugi: Többféleképpen is láttam már leírva magyar nyelvű írásokban, szerintem így is, úgy is helyes. Nekem így volt a legszimpatikusabb, de nem találtam erre vonatkozó szabályt, úgyhogy elképzelhető, hogy helytelenül használtam.

kugi · http://kugi.blog.hu 2015.02.17. 21:30:03

@bonalilla: Én sem tudom biztosan, akár ez is jó lehet. De tkp. mindegy is; az a lényeg, hogy értjük, miről van szó. :)
süti beállítások módosítása