Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szaftos pletykák, szexuális szokások az ókortól a 20. századik. Szex, szerelem, csábítás a történelemben.

Pajzán Történelem

Pajzán Történelem

A világ első nővé operált férfijának kalandos élete

2015. január 21. - bonalilla

 Amikor Gerda Gottlieb, dán festőnő, megkérte férjét, Einart, hogy öltözzön nőnek egy festmény erejéig, még nem sejtette, hogy a kérés egész életüket megváltoztatja majd. Einar ugyanis többé nem akart megszabadulni a női ruháktól, végül pedig ő lett a történelem első nővé operált férfija.

 Einar Mogens Wegener 1882-ben született Dániában, és már fiatalon sikeres festőművész lett. Gerdával a művészeti iskolában ismerkedtek meg, majd 1904-ben összeházasodtak. Együtt bejárták Európát, majd Párizsban telepedtek le.

lili-elbes-sidste-vilje--.jpg Egy nap, mikor Gerda egy színésznő portréján dolgozott, és a modell nem tudott megjelenni a megbeszélt időpontban, Gerda viccesen megjegyezte férjének, hogy helyettesíthetné ő a színésznőt. Einarnak pedig nagyon is tetszett az ötlet, szívesen öltött női ruhát, hogy abban álljon modellt. Ettől a pillanattól kezdve Einar lett Gerda fő modellje, miközben egyre inkább felfedezte a benne lakó nőt.

 Gerda festőkarrierje egyre jobban ívelt felfelé, a csábító tekintetű „nőről” készült festményei pedig óriási sikernek örvendtek. Kiállításai rengeteg látogatót vonzottak, párizsi stúdiójában tartott partijai pedig városszerte híresek voltak. Ekkorra Einar már egyre gyakrabban öltözött nőnek, alteregójának a Lili Elbe nevet adta. Míg Einarként egy depressziós, visszahúzódó személyiség volt, Lili bőrében nyitott, ragyogó nőként viselkedett. A személyiségváltozás annyira nagyfokú volt, hogy Gerda is jobban szerette férjét Liliként, mint Einarként. 

 lili.jpgLili szívesen látogatta Gerda partijait is, ahol a barátoknak Einar nővéreként mutatták be őt. Lili annyira elbűvölő volt, hogy többen is megkérték a kezét. Mikor kiderült, hogy Lili és Einar ugyanaz a személy, és a Gerda festményein szereplő nő valójában Einar, a hír egész Párizst sokkolta.

 1930-ban Lili úgy döntött, véglegesíti a változást. Németországba utazott, hogy elvégezzék rajta a nemátalakító műtétet. A majdnem két éven át tartó operációsorozat során eltávolították a péniszét, kialakították a női nemi szervét, és megpróbáltak méhet és petefészket ültetni a testébe, hogy később képes legyen gyereket szülni. Ez a műtét azonban nem sikerült, így a szerveket el kellett távolítani.

 Közben Einarból hivatalosan is Lili lett, a Dán állam engedélyével a nevét, és a nemét is megváltoztatta, majd Gerdával való házasságát is felbontotta. Gerda ezután hozzáment egy olasz katonához, ám házasságuk rövid életű volt. A nő 54 éves korában, magányosan és elszegényedve halt meg.

 Egy titokzatos férfi Lili kezét is megkérte, amire ő igent is mondott, annak ellenére, hogy saját bevallása szerint mindig is a nőkhöz vonzódott. Ám addig nem akart sort keríteni az esküvőre, ameddig nem képes gyereket szülni.

 1931-ben az orvosok újra megpróbáltak méhet ültetni Lili testébe. Ám a műtét ezúttal is sikertelen volt, és a páciens nem sokkal később elhunyt. A halál pontos oka tisztázatlan, de az biztos, hogy Lili a műtét következményeibe halt bele.

 Lili Elbe életéről film is készül, a címe várhatóan „The Danish Girl” lesz (ami egyébként a fent látható, Liliről készült festmény címe is).

Ha tetszett a cikk, likold a blog facebook oldalát is: https://www.facebook.com/pages/Pajz%C3%A1nT%C3%B6rt%C3%A9nelem/1522184618032953

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pajzantortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr1007094599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mészáros Laci 2015.01.21. 23:38:55

"annak ellenére, hogy saját bevallása szerint mindig is a nőkhöz vonzódott."

vagyis nem volt homoszexuális, se nem transznemű.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2015.01.22. 07:53:14

@Mészáros Laci:
"vagyis nem volt homoszexuális, se nem transznemű. "

De. Egy homoszexuális (=leszbikus) nő volt. És mivel férfitestbe született, amit később korrigálni kezdett, ezért transznemű is volt.

vilya 2015.01.27. 03:08:09

Ez egy elég szenzációhajhász és transzfób cím... A transz nők nem "nővé operált férfiak".
süti beállítások módosítása